CHOKLADCHEESECAKE MED LAKRITSSPETSAD OREOBOTTEN & SALT KOLASÅS
Så var det dags för desserten som är en riktig nyårsbomb i tre lager. Serveras i glas med det nästan svarta oreokex- och lakrislagret i botten, den salta kolasåsen i mitten och överst den lena moussen av mjölkchoklad, cream cheese, florsocker och grädde. Härligheten toppas med färska bär och mörk choklad. Desserten kan med fördel göras klar en eller ett par dagar innan ( förutom dekoren). Vad tror du, kan det vara något?
8 personer:
Lager 1, Kakbotten:
- 1 pkt (155 g) Oreokakor
- 50 g smör
- 2 tsk lakritspulver
- 200 g strösocker
- 120 g rumstempererad vispgrädde
- 90 g rumstempererat smör
- Knappt 1 tsk salt
- 2 gelantinblad
- 150 g cream cheese
- 50 g florsocker
- 1 dl vispgrädde att värma
- 150 g mjökchoklad
- 1 ½ dl vispgrädde
- Färska bär
- Hackad eller flarn av mörk choklad
Gör så här:
Börja med kolasåsen.
- Häll sockret i en tjockbottnad kastrull, gärna en lite större så undviker du att det kokar över och i värsta fall att du bränner dig. Värm sockret på medel till hög värme under ständig omrörning (använd värmetåligt redskap) tills sockret smält och fått en gyllenbrun färg.
- Ställ av grytan från värmeplattan och tillsätt smöret i omgångar under ständig omrörning.
- Häll därefter på grädden i en tunn stråle under omrörning och till sist saltet.
- Ställ tillbaka grytan på medelvarm platta. Placera termometer i smeten och låt kolan småputtra 4-5 minuter till en temperatur runt 107 °C. Rör om då och då. Ställ därefter att svalna.
- Smält smöret som sedan får svalna något.
- Under tiden mixar du kexen (inkl fyllningen) till fina smulor som du sedan blandar med det smälta smöret och lakritspulvret till en deg.
- Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten, minst 15 minunter.
- Smält mjölkchokladen i vattenbad och låt sedan svalna något.
- Krama ur och smält gelantinet i 1 dl uppvärmd grädde (fingervarm 37-40°).
- Vänd ner den smälta chokladen med cream cheesen i en bunke och tillsätt sedan gelantingrädden.
- Vispa 1 1/2 dl grädde fluffig som du till sist vänder ner i moussen.
- Tillsätt först "kakdegen" i botten. Tryck till smulorna med något lämpligt verktyg, (du får kolla i ditt kök vad du kan hitta) .
- För de 2 kommande momenten/lagren så rekommenderar vi att du anväder spritspåsar. Det blir lätt väldigt kladdigt om du ska skeda ner.
- Börja med att spritsa i ett lager kolasås. Ställ sedan glasen i kylen så såsen får stelna något. Spritsa därefter i det översta chokladmousselagret. Ställ sedan att stelna i kyl tills det är dags att servera.
- Vi rekommenderar att du serverar lite färska bär till denna ganska söta dessert. Lite krossad mörk choklad på toppen blir både snyggt och ger lite crunsh.
- Vill du ge dig på att göra chokladflarn som på bilden så smälter du chokladen och droppar ca 2-3 cm stora kluttar på ett bakplåtspapper som du sedan drar ut med en pensel. Ställ att stelna i frys.. Vi gjorde en "fusktemperering" av chokladen men inte nödvändigt. Grovhacka, smält och värm i så fall hälften av chokladen till 48° och tillsätt därefter andra hälften av den hackade chokladen. Låt svalna och värm därefter upp igen till 32°. Du kan googla om temperering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger ost fromage omelett panko paella anklever ugnsrostade gremolata pannacotta varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling mousse färskost vikingfågel pyttipanna pressgurka gäddrecept gnocchi räkor, stekar fudge gädda romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie semlor granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa ägg citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza semla gräddsås rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak nötter sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär festrätt starters sillrecept doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt hallon griskött gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad laxrecept soppor drinkrecept nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör julmat kalv kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny kallrökt lax lamm munsbit fondspara frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept äpplen vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis majonnäs laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra hollandaisesås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova curry vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa vermouth fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo gäddqueneller slottsstek ceviche hjorthornssalt löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus